Nyheter

abor Maifeld, är ansvarig för Landwärmes EU-policy. Foto från Linedin, Montage: Biogasidag.se

Landwärme: Sverige är förebild för biogas

Den infekterade debatten i Sverige om skatten på biogas har sitt ursprung i en dom i EU-tribunalen. Det var tyska biogashandlaren Landwärme som drog Sverige inför rätta och fick rätt. Sedan dess har de varit tysta, nu vill de ge sin syn på saken.

Vi frågade Gabor Maifeld, som är ansvarig för Landwärmes EU-policy. Han slår ifrån sig bilden av att Landwärmes stämning satt käppar i hjulet på den svenska satsningen på biogas. Det var åtminstone inte avsikten.

– Sverige har alltid varit en förebild när det gäller att använda biogas och vi är helt överens om att det behövs stödsystem. Men det stora problemet som vi såg i Sverige var att importerad dansk biogas, som redan fått produktionsstöd i Danmark, fick en andra subvention i Sverige.

Snedvriden marknad

Gabor Maifeld. Foto från Linkedin.

Han menar att det skapade en snedvridning av marknaden, undergrävde en rättvis gränshandel och diskriminerade produktion som inte får produktionsbidrag.

– Vi har försökt säga detta till svenska och danska politiker, och till EU-kommissionen i fem år nu. De valde att inte lyssna, och som en sista utväg hade vi inget annat alternativ än att dra Sverige inför EU:s allmänna domstol. Domen i december förra året visade att vi hade rätt hela tiden.

Resultatet blev att regeringen i våras tvingades avskaffa subventionen. Protesterna från biogas- och avfallsbranscen har varit högljudda.

Maria Malmkvist, VD Energigas Sverige: Dags att återställa skattebefrielsen!

Den 23 juni gjorde EU-kommissionen ändringar i Gruppundantagsförordningen, GBER, som av branschen tolkades som att det nu är fritt fram att återinföra skattebefrielsen.

Men Gabor Maifeld menar att de ändringar som EU-kommissionen har gjort inte förändrar läget. Ett omarbetat stödsystemen måste säkerställa att gränshandeln med biogas i EU bygger på lika villkor, annars är det fortfarande lagstridigt. Däremot tror han att det går att utforma ett rättvist system som gynnar biogasen.

Välkomnar fritt gasflöde i EU

– Landwärme skulle välkomna en europeisk biometanmarknad där biometan kan flöda fritt på lika villkor över europeiska gränser och därigenom främja skapandet av en integrerad EU-marknad för biometan. Medlemsstaterna är fria att inrätta relevanta stödsystem, men potentiella snedvridande effekter och okontrollerat samspel mellan olika nationella stödsystem måste uteslutas.

Regionpolitiker: Tvärnit för biogas

– Samtidigt måste dessa subventionssystem givetvis följa EU:s lagstiftning. Landwärme uppmuntrar den svenska regeringen att omarbeta sitt subventionssystem för att öka användningen och produktionen av biometan i Sverige.

Landwärme har inga principiella invändningar mot vare sig subventionerad produktion eller konsumtion. Men det ska inte gå att kombinera båda genom att sälja gas som är produktionssubventionerad i ett land till ett land där konsumtionen är subventionerad.

Landwärme menar att subventionssystem är nödvändiga för att realisera EU:S mål, att nå en årlig produktion på 30 miljarder kubikmeterbiogas fram till 2030.

–  Varje ny efterfrågeorienterad subventionsordning måste säkerställa att den inte diskriminerar biometan, med inget eller lägre produktionsstöd inom Sverige eller något land, jämfört med importerad biometan, som redan får produktionsstöd i ursprungslandet, säger Gabor Maifeld.

Kontroller vid import och export

Han menar att medlemsstater som beviljar produktionssubventioner bör ha en lämplig exportkontrollmekanism, samtidigt som stater med efterfrågeorienterade subventioner (som det nu avskaffade svenska systemet) bör ha en lämplig importkontrollmekanism.

–  Endast under rättvisa konkurrensförhållanden kan europeiska ansträngningar för produktion och användning av biometan slås samman för att uppnå både förnybar energisäkerhet och bidra till den globala kampen mot klimatförändringarna, avslutar Gabor Maifeld.

Ledare: Dags att tala klarspråk om biogassskatten!

 

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Biogasidag.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.