innlegg
Illustrativ bild av biogasanläggning: Pixabay

Debatt:

Är biogasindustrin säker nog?

De traditionella metoderna att tömma och rengöra tankar i biogasanläggningar inte bara är ineffektiva, utan också utgör också en betydande säkerhetsrisk. Det skriver Cecilie Drange, VD i företaget Sandcatch Solutions i en debattartikel.

Som ny verkställande direktör inom biogasbranschen har jag insett att de traditionella metoderna att tömma och rengöra tankar i biogasanläggningar inte bara är ineffektiva, utan också utgör en betydande säkerhetsrisk.

Dessa metoder involverar ofta manuell borttagning, pumpbaserade system och manuell skrubbning.

Trångt och farligt

Det är metoder som utsätter arbetare för trånga utrymmen, farliga gaser och tunga maskiner.

Jag har själv bakgrund från såväl olje- och gasindustrin som flygindustrin, som båda har lång erfarenhet av att hantera komplexa och utmanande miljöer. Erfarenheter därifrån visar hur fokus på att utveckla strikta säkerhetsprotokoll och operativa metoder skyddar medarbetarna.

Biogasindustrin verkar däremot ligga efter i detta avseende, vilket gör att biogasproducenter brottas med bristande regler och få exempel på best practice.

Jag tycker därför att det är fascinerande att jag, som alltid har tyckt att såväl olje- och gasindustrin som flygindustrin har svept in sina anställda i lite för mycket bubbelplast, nu kan representera en vändpunkt när det kommer till säkerheten i biogasindustrin.

Sandcatch Solutions kan erbjuda en säker och effektiv lösning för tömning av tankar i biogasanläggningar, vilket eliminerar behovet av manuellt arbete i tankar, pumpbaserade system och manuell skurning. Detta kommer att avsevärt kunna minska risken för olyckor, skador och de sjukdomar som kan uppstå genom långvarig exponering.

Vår mobila enhets design har ett patenterat vakuumsystem som skonsamt utvinner rötade rester utan att störa själva biogasproduktionen. Det ger en skonsam återvinningsprocess som bevarar reaktorns integritet, minimerar behovet av kostsamma reparationer och byten och gör att gasproduktionen kan upprätthållas under avvecklingen.

Dessutom styrs vår mobila enhet utifrån. Detta kommer att öka säkerheten ytterligare, eftersom arbetare hålls borta från att arbeta i tankar och andra potentiellt farliga miljöer.

Vad säger statistiken?

Det skulle vara intressant att kunna studera skillnaden i HSEQ-incidenter inom biogas-, flyg- och olje- och gasindustrin globalt.

Detta kan göras genom att utvärdera Total Reportable Injury Frequency (TRIF) och Total Reportable Incident Rate (TRIR) under de senaste 10 åren, för att förstå vilka teknologier och metoder som har implementerats för att minska frekvensen av skador och olyckor i de olika industrier.

Jag tror tyvärr att en sådan jämförelse kommer att bekräfta mitt antagande att biogasindustrin har en potential att förbättra sina processer och metoder genom att implementera fjärrstyrd teknik, och därmed minska manuellt arbete i slutna utrymmen och potentiellt farliga miljöer med exponering för cancerframkallande ämnen och giftiga gaser

Jag vill också lära mig av de som har varit i biogasbranschen längre än jag. Finns det en HSEQ-utmaning i branschen, är det fokus på TRIF- och TRIR-rapportering, och ännu viktigare, är det fokuspå att implementera lösningar proaktivt, för att minska TRIF- och TRIR-siffrorna?

Vad är dina tankar om HSEQ-fokus i biogasindustrin?

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Biogasidag.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.