Ska lagra grön CO2 i Nordsjön: – Det måste löna sig!
BioCarb Solutions kommer att fånga och lagra biogen CO2 från fem danska biogasanläggningar. Men först måste du hitta nyckeln till att göra det hela kommersiellt gångbart.
BioCarb Solution grundades i november 2022 och ägs av fem biogasbolag på norra Jylland. Målet för företaget är att hantera den biogena kodioxiden från dessa biogasanläggningar. Det kommer att göras flytande vid anläggningarna, samlas in av BioCarb-tankfartyg och transporteras till tillfällig lagring i Hirtshals hamn, för att så småningom deponeras i den danska delen av Nordsjön.
CO2-infångning och lagring.
På sikt ska man också titta på möjligheten att använda den biogena koldioxiden för produktion av grönt bränsle som metanol, eller för andra industriella ändamål.
Samarbetspartners är INEOS Energy (en operatör inom den danska olje- och gassektorn), Wintershall DEA, Hirtshals Havn, Evida (dansk gasdistributör), Aalborg Portland och Greenport North.
Tillsammans undersöker de nu möjligheten att göra hela värdekedjan för CO2, från anläggningarna ut till Nordsjön, kommersiellt gångbar.
– Vi jobbar på att kunna lagra den första kommersiella CO2:n i den danska delen av Nordsjön redan 2025, säger vd för Biocarb Solution, Carsten Joest Nielsen, till Biogassbransjen.no.
INEOS Energy har tidigare drivit Greensand-projektet, som går ut på att lagra CO2 i tidigare oljefält, liknande det norska projektet Norrsken.
Känd teknik
Tekniken är välkänd och beprövad. Avskiljning av CO2 sker redan vid några danska biogasanläggningar. Transport av CO2 med lastbil och lagring av CO2 i tillfälliga tankar görs också. Pilotprojekt för lagringen av CO2 i marken har genom bland annat Greensand. Det har visat sig att det går att göra och erfarenheter har vunnits.
– Tekniken är inte ny eller okänd. Det har redan gjorts i många år i de norska offshorefälten, säger Nielsen.
– Den okända faktorn är att koppla ihop hela värdekedjan kommersiellt. I vårt projekt är det många delar som ska samordnas och löna sig. Betalning måste också göras för att leverera CO2 under jord. Däri ligger den största okända faktorn och utmaningarna, säger han.
Vem ska betala?
– Det kan vara CO2-skatter inom industri och jordbruk, men också den frivilliga marknaden för CO2-krediter som är på väg att växa.
(Artikeln fortsätter under bilden)
Billigast och snabbast
Förra veckan presenterade den danska regeringen planer på 27 miljarder DKK för avskiljning och lagring av koldioxid, vilket kommer att främja investeringar, särskilt i infrastruktur.
– Vår nisch är biogen CO2 från lantbruk och biogasanläggningar. Med dagens teknik är detta det billigaste och snabbaste sättet att etablera CO2-avskiljning. Att fånga från till exempel en cementfabrik kräver betydligt större investeringar i teknik, säger Nielsen.
När kan fångstanläggningarna finnas på plats i din biogasanläggning?
– Om man skrev på kontraktet i dag skulle det vara på plats om ett och ett halvt år. Vi siktar på att de första fångstanläggningarna ska stå klara under andra halvåret 2025. Det kräver att vi upprättar en sammanhållen affärsplan. Tekniken finns, det är bara att bestämma sig för att göra det.
1 miljon ton bio-CO2
I den danska biogasindustrin idag tror Nielsen att det finns en potential på cirka 1 miljon ton biogen CO2 årligen. Mängden från de fem biogasanläggningar som ägs av BioCarb uppgår till 100-140 000 ton årligen.
Planen är att utöka satsningen till att även omfatta fler biogasanläggningar i landet.
– Det här kommer att ge ett stort bidrag till CO2-avskiljning och grön omställning här i Danmark. Vi vill gärna vara med från start, avslutar Nielsen.
Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in
Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!