Nyheter
VD för BioCirc Group, Bertel Maigaard. Foto: BioCirc Group.

Mål: Att bli världens största biogasproducent 2024

Danska BioCirc är i full färd med att etablera ”energiöar” i danska kommuner. Företaget har redan sex biogasanläggningar i sin portfölj och på fredagen annonserades ytterligare ett förvärv.

I ett färskt pressmeddelande bekräftar BioCirc att de har köpt biogasanläggningen Blåbjerg Biogas Amba på Västjylland.

Förra veckan köpte BioCirc Group sin sjätte biogasanläggning i Danmark, Naturbiogas Sode syd på Jylland. Därmed kommer företaget att producera 1,55 TWh biogas årligen. BioCirc täcker därmed mer än 105 000 hushålls årliga konsumtion, vilket minskar CO2-utsläppen med cirka 350 000 ton per år.

– Vår ambition är att bli världens största biogasproducent. Jag tror att vi når det här målet under första halvåret 2024, säger vd för BioCirc Group, Bertel Maigaard, till Biogasidag.se.

Huvudägare i BioCirc är kapitalförvaltaren Maigaard & Molbech och det danska kooperativet DLG, som ägs av 25 000 danska bönder och omsätter 80 miljarder DKK årligen.

Målet att bli världens största biogasproducent ska i första hand uppnås genom att förvärva danska biogasanläggningar, men bolaget investerar även i USA där bygget av en ny anläggning är nära förestående. Maigaard räknar med att bolaget kommer att köpa 3–4 nya danska verksamheter inom de närmaste två månaderna.

Energiöar

– Vi är i första hand ett grönt energibolag, och skapar cirkulära lösningar på land i form av energiöar, där man kombinerar produktion av vind, sol, elektrolys, grönt väte, fjärrvärme, biogas och e-metanol, tillsammans i ett system.

BioCirc arbetar nu för att föra energiö-koncept till danska kommuner.

– Vi är redan igång i fem danska kommuner, och väntar nu på nödvändiga tillstånd. Vi räknar med att det första bygget startar nästa år, säger Maigaard.

Varje energiö förväntas kosta 5 miljarder DKK.

– Vi ska sälja närproducerad gas, el, bränsle och fjärrvärme till invånare och företag i kommunerna, så att kommunen kan bli helt grön med en gång. Vår ambition är att producera lokal energi från lokala resurser.

”En attraktiv marknad”

Hur bedömer du biogasmarknaden på andra håll i Norden?

– Den är attraktiv. Biogas är en av de energiformer som på allvar tränger undan mycket CO2, oavsett om du befinner dig i Sverige, Norge eller Danmark. Vi har ännu inte tittat på norska investeringar. Det kommer att bero på att vi hittar norska utvecklare som vill ta in en partner för att göra sin pipeline till verklighet. Då är vi säkert intresserade av att gå in.

Ser du för dig en ökad konkurrens om råvara för biogasproduktion i framtiden?

– Det kan nog uppstå, men just nu finns det mycket råvara. Att vi fick DLG ​​som aktieägare i maj bidrar också till att få lantbruket som en direkt intressent i BioCirc, och säkrar råvaror i framtiden.

Internationell utblick

BioCirc ser bortom Danmark.

– De största tillväxtmarknaderna finns i USA och Tyskland. Resten av Europa är intressant i princip, men vi är inte intresserade av att bara ha en anläggning i ett land. För att driva biogas krävs en stor driftsorganisation för att driva effektivt.

Bolaget omsätter över en miljard DKK, men Maigaard vill inte kommentera siffrorna ytterligare.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Biogasidag.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.