Nyheter
Partner och rådgivare i Geelmuyden Kiese Danmark, Rasmus Winther. Foto: GK Danmark.

Så ändrade han danskarnas syn på biogas

PR-konsulten Rasmus Winther var med när biogasindustrin i Danmark lyckades vända den politiska uppfattningen om biogas. Här berättar han om strategin bakom.

– 2016 ansåg politikerna i Danmark att det lades för mycket pengar på att stödja biogas, och lantbruksministern var redo att ingripa med nedskärningar, säger Rasmus Winther till Biogasidag.se

Han är idag delägare och rådgivare i Geelmuyden Kiese Danmark, och bedriver främst konsultverksamhet för energikunder i Danmark, Norge och Sverige.

Mellan 2016 och 2019 var han kommunikationschef för den nu Europaledande danska biogasproducenten Nature Energy. Han arbetade dessförinnan som kommunikationschef på Kastrup flygplats.

Centralt i arbetet för en ändrad syn på biogas i Danmark var att ta fram en rapport med ett diagram som visade biogasens potential. Den blev enligt Winther blev central för uppfattningen om biogas i den danska diskursen.

– På den tiden fanns en inställning att det inte gick att producera särskilt mycket biogas och man sade att vi kunde täcka max 10 procent av den danska gasförbrukningen. Vi gjorde en framskrivning som visade att redan 2035 kunde hela den danska förbrukningen av fossil naturgas ersättas med biogas. Folk tyckte att detta var helt orealistiskt, men vi fortsatte att arbeta utifrån diagrammets vision och backa upp den med siffror, säger Rasmus Winther.

Biogas har ersatt rysk naturgas i Danmark

Tillsammans med andra gasbolag skapade Nature Energy även intresseorganisationen Grøn Gas Danmark, med syftet att berätta om vad biogas är och vilka fördelar det ger.

Målet är 100 procent

Idag är det politiska målet att det ska finnas 100 procent biogas i det danska gasnätet år 2030. Förra året var siffran 32,6 procent.

– Diagrammet ändrade samtalet till att det här kan bli Danmarks eget Nordsjöäventyr. Vi ändrade historien om biogas genom att förmedla den stora potentialen. Efter hand förändrades samtalet om biogas, från något ingen trodde på till ökande uppmärksamhet, säger Winther.

2018 ingick de danska riksdagspartierna en energiuppgörelse, som gav ett markant ökat stöd till biogas. Danska politiker hade gått från en tanke om att lägga ner biogasindustrin till en tydlig prioritering av den.

– Från och med kunde den danska biogasindustrin börja skala upp. Den politiska tron ​​på biogas gav investeringsmöjligheter och kriget i Ukraina har gett ännu mer fart på satsningen. Vi har nu en politisk överenskommelse om att ersätta naturgas till 100 procent med biogas. Det är realistiskt till 2030, säger Winther.

Biogas Danmark: – Biogass kan erstatte all fossil gass i Danmark fra 2027

"Brist på grundläggande förståelse"

– Det är oerhört viktigt att man tar sig tid att kommunicera vad biogas är, hur den tillverkas och vad den bidrar med. Det norska energisystemet skiljer sig från det danska, men det är ändå en bra idé att använda mat- och jordbruksavfall för energiproduktion.

– Vår erfarenhet från Danmark är att det tar lång tid att skapa en grundläggande förståelse för biogas och vad det är. Det behöver förklaras mer än en gång. Det är lätt att ta fram fakta, men komplext för politikerna att förstå den fulla potentialen, säger Rasmus Winther.

– Något vi har ägnat tid åt i Danmark är att tydliggöra att biogasindustrin inte ska stå ensam utan att många industriella aktörer som använder fossilgas idag kan ersätta den med biogas, samtidigt som jordbrukssektorn ser intresset av att alliera sig med industrin.

Danmarks regjering vil fase ut naturgass innen 2030

Transport eller industri?

I Sverige och Norge har biogas för transport hittills varit ett huvudsatsningsområde, men politiska signaler I Norge pekar mot elektrifiering och att myndigheterna anser att biogas snarare bör användas till industri och sjöfart. Det är riskabelt att satsa allt på ett kort, anser Winther.

– Inom transporter konkurrerar man med el som har stark medvind. Man bör även titta på andra användningsområden för biogas. Industri, sjöfart, kondensering och transporter är möjligheter. Under 2016 tyckte vi också att biogas borde användas för transporter, men vi såg tidigt att eltransporter minskade utrymmet för biogas. Då såg vi åt andra håll – som industrin, säger Rasmus Winther.

Danmark: Måtte dempe biogassproduksjonen

"Drömmar kan bli verklighet"

Idag exporteras mycket fiskavfall från Norge till biogasproduktion i Danmark.

– Det är konstigt att Norge skickar ut guld ur landet till den gröna omställningen i Danmark. Rationellt sett är det mer vettigt att använda resurserna lokalt. Det finns ett stort energiinnehåll i avfall från fiskerisektorn, säger Rasmus Winther.

Ny dansk branschorganisation för grön gas

– När vi skapade vår rapport tittade vi på den tekniska potentialen, men visste att vi också måste ha ett långsiktigt mål. Drömmar kan gå i uppfyllelse, det är vad som hände i Danmark.

– Rapporten beskrev produktionspotentialen, men berättade samtidigt vad man kan bidra med för att ersätta den. Vi visade att vi kan ersätta fossil naturgas till 100 procent och fick betydligt mer uppmärksamhet, säger Rasmus Winther.

Reportasje fra Danmark: Et søtt anlegg – unikt i dansk sammenheng

 

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Biogasidag.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.