Nyheter
Korskro biogasanläggning i Danmark. Foto: Nature Energy / Claus Haagensen.

Biogas har ersatt rysk naturgas i Danmark

I maj nådde produktionen av biogas 38,3 procent av Danmarks totala gasförbrukning. Detta är en högre andel än den ryska gasen stod för fram till invasionen av Ukraina, enligt Finans.dk.

– Vi ska utnyttja den fulla potentialen för grön biogas i Danmark. För varje kubikmeter fossil gas vi tränger undan genom att ersätta den med biogas kommer vi närmare våra klimatmål. Samtidigt frigör vi oss från beroendet av Putins svarta naturgas och gynnar ekonomin. Därmed slår vi tre flugor i en smäll, har Danmarks klimat-, energi- och försörjningsminister Lars Aagaard sagt, enligt Finans.dk.

Det danska parlamentet har tidigarelagt biogasstödet från 2026 till 2024, avsatt 773 miljoner danska kronor för omställning av det danska gassystemet till mer biogas och skjutit upp införandet av ett avtal om att använda färre energigrödor, som majs, i produktionen.

Enligt branschorganisationen Biogas Danmarks ersatte dansk biogasproduktion 2022 rysk gas för sju miljarder danska kronor. Den danska regeringen har ambitionen att biogas ska stå för 100 procent av den danska gasförbrukningen år 2030.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Biogasidag.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.