Nyheter
Tysklands industriminister Robert Habeck (mitten) skapar osäkerhet kring PFAS-förbudet. Foto: Øyvind Paulsen/Hydrogen24.no

Tyskland tvekar om PFAS-förbud

Ett halvår efter att Tyskland stod tillsammans med de nordiska länderna om ett EU-förbud mot PFAS har tyskarna fått kalla fötter.

– Hittills har åtgärderna varit ett lapptäcke, med ämne i taget. Det gäller såväl PFAS som andra farliga ämnen, med följden att det tagit lång tid. Istället för att gå så här 10 000 gånger går man loss på hela produktklassen och det är nytänkande, sa klimat- och miljöminister Espen Barth Eide till Avfallsbråjen.no i februari.

Evighetskemikalier

Sedan lade han tillsammans med sina nordiska kollegor och den tyska miljöministern ett förslag om att förbjuda PFAS-ämnen inom EU/EES-området. PFAS-ämnen är farliga för hälsa och miljö och definieras som så kallade forever-kemikalier, eftersom de inte bryts ner över tid.

Ikke aktuelt med nasjonalt PFAS-forbud

Förslaget om EU-förbud bedöms nu av EU:s kemikaliemyndighet ECHA. EU-kommissionen förväntas presentera en revidering av kemikalieförordningen REACH under hösten. Ett eventuellt förbud mot PFAS kommer att träda i kraft först 2025 eller 2026.

Men även om förespråkarna stod skuldra vid skuldra i februari har Tysklands industriminister Robert Habeck börjat tvivla. I en intervju med den tyska nyhetsbyrån DPA säger Habeck att ett totalförbud vore olyckligt.

Näringsministern, som själv låg bakom förbudsförslaget, anser vissrligen att det är viktigt att reglera användningen av PFAS för att skydda konsumenterna, men att ett totalförbud kommer att påverka affärs- och teknikutvecklingen, skriver Euractiv .

– Utfasingen vil gå raskere enn lovverket

Viktigt i det gröna skiftet

Habeck påpekar i intervjun att PFAS-ämnen spelar en viktig roll i framtidens teknik som halvledare, elektrolysörer och elmotorer. Därför tror Habeck att ett totalförbud kan påverka det gröna skiftet.

– Här kan PFAS inte bara ersättas och här får vi inte hindra teknikutvecklingen genom att överreglera dem, sa Habeck till DPA.

Både bilindustrin och läkemedelsindustrin har tidigare bett EU att göra tydliga undantag från PFAS-förbudet, så att deras industrier inte drabbas.

PFAS i restprodukter från avfallsförbränning

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Biogasidag.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.