Nyheter
Ellastbil Scania Foto: Returpack

Nu är Returpacks transporter fossilfria

Från den 1 maj 2024 är Returpacks transporter helt fossilfria Det betyder att Returpack uppfyller åtagandet om fossilfria transporter senast 2025 redan under 2024, och att resan mot att bli emissionsfria till år 2030 fortsätter. Hälften av fordonsflottan kör på biogas.

Fördelning drivmedel maj 2024
Källa: Returpack.

– Vi uppnår vårt mål om fossilfria transporter ett år tidigare än vi utlovat, vilket vi är väldigt stolta över. Vi hanterar ständigt ökande pantvolymer och jobbar därför kontinuerligt med att förbättra våra logistiklösningar och hållbarhetssäkra våra transporter. Tillsammans med våra leverantörer och det nya eldrivna flexoekipaget har vi nu tagit ytterligare ett viktigt steg på resan mot helt emissionsfria transporter till 2030, säger Marie Skoog, logistikchef på Returpack/Pantamera.

I dag körs samtliga av Returpacks inrikestransporter på fossilfria bränslen, enligt fördelningen HVO100 (49 procent), komprimerad biogas, CBG (42 procent), flytande biogas, LBG (8 procent) samt el (1 procent). LBC Frakt Värmlands fordon blir det fjärde elektrifierade fordonet som kör pant. Sedan tidigare finns en elektrisk fjärrbil som kör säckar och ett flexoekipage som kör volymtransporter, utöver komprimatorbilen.

Svenskarna allt bättre på panten

Sveriges första eldrivna komprimatorbil, som transporterar pantade förpackningar från butik till företagets anläggning i Norrköping, togs i bruk i juni 2023. Komprimatorbilen har överraskat positivt på många plan. Den planerade körsträckan per laddning har visat sig vara längre än beräknat, och genom att följa och analysera den data som genererats har man kunnat optimera rutterna ytterligare.

I Sverige rullar idag 58 komprimatorbilar som samlar in pant från butiker. Till Returpacks fabrik kommer i snitt 21 bilar och släp om dagen. Att samtliga dessa numera är fossilfria är ett viktigt steg i omställningen mot emissionsfria transporter. Ett viktigt uppdrag för Returpack är att skapa förutsättningar att investera i ny teknik genom längre avtalsperioder för att ge leverantören en ökad trygghet i sin investering.

– Returpack är en nationell aktör – vi kan vara med och påverka och bidra till omställningen. Det är klart att det här kan göra stor skillnad! Vi har stor tilltro att vi tillsammans med våra leverantörer och andra intressenter har tillräcklig kunskap och vilja att skynda på omställningen mot ett emissonsfritt pantsystem, säger Marie Skoog.

 

 

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Biogasidag.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.