Nyheter
Anders Kihl, forsknings- och utvecklingschef på Ragn-Sells. Pressfoto.

Miljötillståndet klart för Ragn-Sells aska till fosfor-anläggning

Nu är miljötillståndet klart för Ragn-Sells aska till fosfor-anläggning i Helsingborg och bygget kan starta efter en flera år lång rättslig process.

Tillståndet vinner laga kraft 21 maj, men eftersom frågan avgjordes i mark- och miljööverdomstolen är de sista hindren i praktiken passerade.

Detaljplaneringen av fabriken är nu i full gång och bygger på Ash2Phos-tekniken, som utvecklats av Ragn-Sells innovationsbolag EasyMining och utvinner mer än 90 procent av fosforn ur askan från förbränt avloppsslam. Målet är att ersätta fosfor från gruvor i framför allt Ryssland och Marocko med lokalt producerad, återvunnen fosfor. 

– Om vi menar allvar med att bygga ett hållbart, klimatneutralt samhälle måste vi börja använda de råvaror vi redan har. Med ett miljötillstånd på plats kan vi nu öka takten och fortsätta arbetet med att detaljplanera anläggningen för fosforåtervinning i Helsingborg, säger Anders Kihl, forsknings- och utvecklingschef på Ragn-Sells i ett pressmddelande.

Debatt: Planetens gränser måste styra samhällsutvecklingen!

Likvärdig med jungfrulig forsfor

Enligt FN uppstår nära hälften av de globala klimatutsläppen vid utvinning och behandling av jungfruliga råvaror. Återvunnen fosfor är tekniskt likvärdig med jungfrulig fosfor och kan minska tungmetaller i livsmedelskedjan. Samtidigt kommer lokalt återvunnen fosfor minska importberoendet. Ash2Phos-fabriken i Helsingborg kommer hantera upp till 30 000 ton slamaska per år vilket kommer innebära 15 000 ton fosfor i form av kalciumfosfat per år. 

Ragn-Sells får tillstånd för fosforåtervinning i Helsingborg

 

 

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Biogasidag.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.