Nyheter
Den norska norrskensanläggningen i Øygarden, bilden tagen september 2023. Foto: Øyvind Paulsen

Skandinaviskt samarbete kring CO2-transport och lagring är på plats

Nederländerna, Belgien och Danmark hade redan ett avtal på plats, nu har även Sverige och Norge formellt anslutit sig till samarbetet.

Tillsammans med Nederländerna och Belgien har Danmark alltså tecknat avtal med Norge och Sverige som gör det möjligt att transportera CO2 över ländernas gränser för att lagra den under jord. Det driver på utvecklingen av en europeisk infrastruktur för avskiljning och lagring av CO2 och är ett viktigt bidrag för att uppfylla EU:s klimatmål.

– Utöver omfattande utsläppsminskningar kommer avskiljning och lagring av koldioxid vara en viktig pusselbit i arbetet att klara klimatmålen och nå hela vägen ner till nettonollutsläpp till år 2045 och negativa utsläpp därefter. CCS och bio-CCS kommer att spela en nyckelroll för EU:s mål om klimatneutralitet, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

CO 2-avskiljningoch lagring av CO2 ses alltmer som ett verktyg som kan minska och eliminera en del av de utsläpp som annars är svåra att bli av med. I Danmark är detta arbete redan på god väg.

Danmark var det första landet i världen som skrev på ett avtal om transport av CO2 med Belgien och landet har under de senaste åren tecknat ytterligare avtal med Frankrike och Nederländerna som gör det möjligt att transportera och lagra CO2 över nationsgränserna.

Tyskland på väg mot CO2-infångning

Sent i går eftermiddag kom en bekräftelse från den danska regeringen att ”transport och lagring av CO2 över gränserna till Norge, Sverige och Danmark nu är öppen”. Med avtalen har målet om en storskalig europeisk marknad för avskiljning och lagring av CO2 kommit ett steg närmare.

Naturvårdsverket: Bio-CCS och plastsortering krävs för att klara klimatmålen

Det skandinaviska samarbetet är äntligen på plats

– Avskiljning och lagring av CO2 är ett av de absolut nödvändiga verktygen vi behöver för att nå våra danska och europeiska klimatmål, säger Danmarks klimat-, energi- och försörjningsminister Lars Aagaard. Därför måste vi säkerställa en klimatpolitik som går utanför Danmarks gränser – och det kommer vi att göra när vi med avtalen öppnar för gränsöverskridande samarbete kring CO2-avskiljning och -lagring.

Miljötillståndet klart för Stockholm Exergis CO2-infångningsanläggning

– Vi måste utnyttja de olika resurser och erfarenheter vi har över hela Europa så att vi kan få upp CO2-avskiljning och -lagring i stor skala, och de svåra utsläppen i marken. Danmarks bidrag är att skapa en europeisk marknad för CO2-transporter till fördel för hela EU, säger Aagaard i pressmeddelandet.

– Det här är ett avgörande steg i att utveckla CO2-lagring som ett kommersiellt företag på norska kontinentalsockeln, säger Aasland.

Liksom den norska havsbotten i Nordsjön anses även den danska havsbotten vara särskilt lämpad för lagring av CO2, vilket inte är fallet för alla europeiska länder. Danskarna uppskattar till exempel att de kan lagra dansk CO2 i flera hundra år, medan man i Norge räknar med en lagringskapacitet på 80 miljarder ton CO2.

Källa: Climate, Energy and Supply Ministry och Dn.

 

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Biogasidag.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.