Nyheter

Adventskalendern, lucka 2:

Eskilstuna

Eskilstunas kommunvapen.

Välkommen till den andra luckan i Avfall2Resurs adventskalender. Alla luckor ligger framför betalmuren, så du kan dela dem med vem du vill.

Ansvarig för avfallshanteringen Eskilstuna Energi och Miljö, EEM
Taxehöjning 2024 (förslag Inga höjningar
Kostnad för avfallshantering 2022* 134 kr/månad och lägenhet (snitt 140 kr)
Rankad, från dyrast till billigast*  163 (av 290)
Fjärrvärme Ja, eget kraftvärmeverk, eldas främst med främst skogsrester
Biogas Under uppförande, Eskilstuna Biogas AB (privatägt)
Folkmängd 108 000 (16:e störst i Sverige)
Yta 1 250 km2

*Källa: Nils Holgerssonrapporten 2022

Vad händer 2024?

Kommunen var bland de första i Sverige att erbjuda sina invånare fastighetsnära insamling av förpackningar och gjorde tidigt investeringar i
en optisk avfallsanläggning. Därav ser kommunen inget behov av taxehöjningar i år.

Avfallstaxan innehåller sedan 2022 tre olika kundkategorier: sorterat, nollvisionen och osorterat. Kundkategori ”nollvisionen” innebär att EEM och fastighetsägare arbetar
tillsammans för att förbättra avfallssorteringen på en fastighet utifrån väl fastställda kriterier. En omfördelning mellan nollvisionen, osorterat och felsorteringsavgiften föreslås för att harmonisera avgifterna mellan sorterat och osorterat. Det innebär att enskilda kundgrupper kan få förändrad taxa.

Förpackningar

Då Eskilstunas insamlade förpackningsmängder redan ingår i avfallsstatistiken förväntas den totala avfallsmängden per invånare inte påverkas av de nya reglerna.

EEM har överkapacitet i sin färgsorteringsanläggning och kan därför erbjuda närliggande kommuner att uppfylla den nya förpackningsförordningens krav om de också inför färgsortering.

Biogas

Privatägda Eskilstuna Biogas beviljades i slutet av 2022 bidrag från Klimatklivet för att uppföra en biogasanläggning för matavfall och gödsel. Anläggningnen är tänkt att tas i bruk under 2023, så det börjar bli bråttom.

Här finns alla luckor i kalendern

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Biogasidag.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.