Nyheter
Under måndagskvällen, 27 november, kammade Linköping hem priset som Europas mest innovativa stad. Foto: Linköpings kommun

Linköping är EU:s ”Rising Innovative City”

And the winner is – Linköping! EU:s innovatiosråd EIC utsåg på måndagen staden till årets ”Rising Innovative city” i ”iCapital Award

s”

En stad där framtiden är ständigt närvarande, säger juryn. ”Med ett öga på framtiden befinner sig Linköping i ett spännande skede av historien, där så många positiva faktorer har sammanstrålat för att främja möjligheten till oöverträffad tillväxt och därmed en orubblig framtidstro” heter det i den tiohövdade juryns motivering.

Några konkreta exempel som nämns i juryns motivering:

”Höghastighetsjärnvägsprojektet East Link kommer att byggas genom Linköping och helt omforma stadskärnan i stadsbilden och staden står därför inför en av de största förändringarna i sin historia.”

 Nya djärva lösningar

”Vallastaden och Ebbepark är två nyligen utvecklade stadsdelar som har lärt oss mycket om hur man kan utöka och förbättra sin stad med djärva nya lösningar för mobilitet, energi, avfall och mångfald.”

”Linköpings stad strävar efter att vara ledande inom klimatförändringslösningar. Redan 2012 antog kommunfullmäktige målet att kommunen ska vara koldioxidneutral 2025. Nu växlar man med det långsiktiga målet om nettonollutsläpp av växthusgaser till 2045, vilket inkluderar alla växthusgaser.”

”Tekniska verken (…) har utvecklat ett av världens mest resurseffektiva energisystem. Detta system är beroende av resurser som annars skulle gå förlorade, vilket gör avfall till en tillgång. För att påskynda den gröna omställningen arbetar de på både systemnivå och individuell nivå.”

Bara en tradition – innovation

”Linköping Science Park (…) har vuxit till en innovationshotspot i världsklass nära Linköpings universitet och stadens företag. Idag är det hem för mer än 600 företag, 14 000 anställda och 38 000 studenter och fortsätter att växa – faktiskt växer techföretagen starkare i Linköping än i någon annan jämförbar stad.”

”Linköpings universitet har bara en tradition – Innovation.”

På andra plats kom Padova i Italien och på tredje plats Cork på Irland.

Det största priset, The European Capital of Innovation, vanns av Portugals huvudstad Lissabon. ”Lissabons teknikscen har mött en oöverträffad tillväxt under de senaste två åren. Staden är hem för ett av de mest dynamiska ekosystemen i Europa och är nu känd som ”Enhörningshuvudstaden”, som har lockat entreprenörer från hela världen. Staden inför en ny strategi för att utveckla storskaliga företag och koppla ihop teknik med kultur, hållbarhet och medborgarengagemang”, säger juryn.

 

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Biogasidag.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.