Nyheter
Foto: John Göransson.

Låt din fallfrukt bli biogas!

Det bästa du kan göra med din frukt är att äta upp den. Det näst bästa är att lämna in fallfrukten på en återvinningscentral så gör vi biogas och biogödsel av den, säger Göteborgs stad.

Varje höst erbjuder Göteborgs stad särskild fallfruktinlämning, eftersom matavfallskärlen annars snabbt fylls och blir för tunga. Dessutom går det åt för många små matavfallspåsar.

100 ton fallfrukt

– Förra året fick vi in 100 ton fallfrukt på återvinningscentralerna. Det räcker till biogas för nästan 15 000 mil eller fyra varv runt jordklotet med en personbil, säger Per Hogedal, ansvarig för Kretsloppsparken Alelyckan.

Äta upp är bäst

Men att äta upp frukten är ändå det bästa. Det är tio gånger bättre, ur miljösynpunkt, än att göra biogas av den. Om man inte orkar eller hinner ta hand om sin frukt själv kan man skänka till grannar, ställa en korg med frukt utanför staketet, sätta upp en skylt för hugade plockare eller anteckna sig på fruktförmedlingssajter som t.ex Rädda Fallfrukten (aktavara.org.

Fallfruktsinlämning på Göteborgs ÅVC pågår till december.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Biogasidag.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.