Nyheter
Maroš Šefčovič tar över ansvaret för EU:s gröna avtal. Foto: Jan Handrejc/EU

Han blir EU:s nya klimatchef

Frans Timmermans har lämnat in sin uppsägning.

Efter fyra år som EU:s klimatminister och vice ordförande i EU meddelade Frans Timmermans för en kort tid sedan att han ville återvända till holländsk politik och kandidera som premiärminister för de rödgröna i hemlandet.

I tisdags lämnade han in sin formella avgång och kommer nu att satsa allt på det holländska valet i november.

Sedan 2019 är Timmermans EU-kommissionens förste vice ordförande och kommissionär för EU:s Green Deal. Positionen har gjort honom till Europas, och kanske världens, viktigaste klimatpolitiker.

https://avfallsbransjen.no/2023/06/05/timmermans-vil-ikke-hore-snakk-om-forskriptpause/

Markerad klimatpolitiker

– Jag tackar Frans Timmermans för hans passionerade och outtröttliga arbete för att göra den europeiska Green Deal till verklighet. Han har varit en central medlem i mitt team. Tack vare hans enastående insats och starka personliga engagemang har vi tagit stora framsteg mot att uppfylla EU:s mål att bli den första klimatneutrala kontinenten, och mot att höja klimatambitionerna globalt. Frans Timmermans bidrag till kommissionens arbete och till det europeiska projektet går utöver det europeiska gröna avtalet. Han har hjälpt till att forma många av kommissionens initiativ, i en sann kollegial stil, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Von der Leyen behövde inte gå långt för att hitta en ersättare till sin driftiga klimatchef. På tisdagen utsåg hon en av sina vicepresidenter, slovaken Maroš Šefčovič, till rollen.

Šefčovič har varit kommissionär för interinstitutionella förbindelser och framtidsplanering. Han kommer att få rollen tills en ny nederländsk kommissionär har utsetts.

EU åpner for Fit for 57

Gedigen bakgrund

– Efter att ha hanterat några av de mest utmanande områdena är Maroš Šefčovič en av de mest erfarna medlemmarna i mitt team. Som förste vice ordförande kommer han att ansvara för att föra den europeiska Green Deal framåt med samma prioritet. Efter en framgångsrik lagstiftningsfas kommer fokus för vicepresident Šefčovič att vara den framgångsrika lanseringen av den europeiska Green Deal som Europas tillväxtstrategi. Vår prioritet kommer att vara att stärka industriell ren innovation, uppgradera nätverk och infrastruktur för energiomställningen och tillgång till kritiska råvaror. Genomförandet kräver en ännu mer intensiv dialog med industrin, nyckelintressenter som skogsägare, jordbrukare och medborgare. Och slutligen kommer vi att fortsätta att utveckla en starkare internationell strategi för den europeiska gröna affären, i linje med våra ekonomiska och geopolitiska intressen. Kommissionen kommer att stärka sin multilaterala Green Deal-diplomati för att befästa Europas ledarskap inom globala mål för förnybar energi och energieffektivitet, säger von der Leyen.

En av Šefčovičs första uppgifter blir att leda EU:s förhandlingsdelegation under FN:s klimattoppmöte, COP28, i november.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Biogasidag.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.