Nyheter
Plastflaska av biobaserad polymer. Pressbild.
Plastflaska av biobaserad polymer. Pressbild.

Nestes bioplast ska bli PET-flaskor

Nästa år kommer det japanska dryckesgiganten Suntory att börja använda förnybara PET-flaskor. Det blir Nestes bioplast Neste RE som ska användas, genom ett samarbete mellan Neste, Suntory, ENEOS och Mitsubishi Corporation

Neste RE kan användas till produktion av polymerer baserade på 100 procent biobaserade råvaror, som avfall och restprodukter, till exempel använd matlagningsolja. Det japanska bryggeriföretaget Suntory kommer att använda förnybar PET-plast för att tillverka flaskor för sina produkter under 2024. Vid allokeringen av de bio-baserade materialen till PET-flaskorna används mass-balansprincipen.

ENEOS, som är en ny partner för Neste i Japan, kommer att använda biomellanprodukter baserade på Neste RE för att producera bio-PX (bio-paraxylen) vid sitt Mizushima-raffinaderi i Okayama i Japan. Bio-PX konverteras till PTA (renad tereftalsyra) och därefter till PET-plast, som Suntory använder vid tillverkningen av sina PET-flaskor. Mitsubishi Corporation kommer att koordinera samverkan mellan de olika parterna i värdekedjan, skriver Neste i ett pressmeddelande.

Neste är Japans tredje största bryggerikoncern, med en marknadsandel på 16 procent. Drygt hälften av dryckesvolymen är alkoholfri, bland annat apelsinläsken Orangina och den brittiska klassikern Ribena.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Biogasidag.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.