Nyheter
Källa: Eurostat. Diagram: Avfall2Resurs.se

Hur mycket bioavfall producerar EU och vart tar det vägen?

Vi fortsätter att borra oss ner i Eurostats avfallsstatistik och denna gång tar vi oss an det biologiska avfallet.

Det finns två uttryck som kan sammanfatta statistik. Det ena är ”skit in, skit ut”, som alltså är motsatsen till vad Avfall2Resurs.se står för. Eurostats siffror bygger på egenrapporterad statistik från medlemsländerna, tillsammans med Eurostats egna skattningar. Medlemsländernas egen statistik är av väldigt varierande kvalitet och det blir tydligare när man borrar ner sig i siffrorna.

Det andra uttrycket lyder: Statistik ska användas som den druckne använder lyktstolpen; som stöd snarare än som vägledning. Vi har den statistik vi har, vi får använda den med försiktighet.

Enligt Eurostat är Irland är det land i EU som genererar mest biologiskt avfall, räknat per capita. minst genererar Rumänien.

Sverige ligger ovanför genomsnittet, med 64 kilo per capita. Vi har också tagit med Norge i statistiken. Norrmännen ligger betydligt högre, med 90 kilo per capita.

Norden

Vi har tagit fram ett eget diagram för de nordiska länderna där vi också hat tar tagit med förändringar över tid. Här finns det uppenbara felaktigheter, vilket framgår av Islands våldsamma förändringar. ökat så mycket. Men ju närmare nutid vi kommer desto bättre blir nog statistiken.

Källa: Eurostat. Diagram: Avfall2Resurs.se

Handel med bioavfall inom EU

Bioavfallet flyttar inte över gränserna i någon större omfattning. Av de drygt 25 miljoner ton som årligen genereras i EU var det 2020 bara 2,7 miljoner ton som flyttades mellan EU-länderna.

Källa: Eurostat. Diagram: Avfall2Resurs.se

EU:s största importör av bioavfall är Nederländerna, följd av Frankrike och Tyskland. Sverige ligger långt ner på listan.

Källa: Eurostat. Diagram: Avfall2Resurs.se

Tyskland, Belgien och Nederländerna exporterar mest bioavfall inom EU. Exporten från Sverige är så obetydlig att vi inte ens kommer med i statistiken.

Handel med bioavfall till och från EU

År 2021 importerade EU-länderna drygt 1 miljon ton från länder utanför EU och exporterade omkring 400 000 ton. En stor del av det kan förklaras av import från Storbritannien till Irland.

Källa: Eurostat. Diagram: Avfall2Resurs.se

Exporten av bioavfall från EU till omvärlden var relativt liten, totalt drygt 200 000 ton år 2021. Störst importör var Nederländerna,

Källa: Eurostat. Diagram: Avfall2Resurs.se

Norge

Vår vana trogen har vi tittat lite närmare på vårt grannland Norge. Vi kan konstatera att handeln av biologiskt avfall mellan Norge och EU är relativt stor. Av drygt 400 000 ton exporterade Norge nära 180 000 ton, varav 138 000 ton till Danmark, 18 000 ton till Sverige och 17 000 ton till Irland.

Importen var däremot väldigt liten, bara 13 250 ton, varav 12 500 ton från Danmark.

Nu tar vi en paus från statistiken.

 

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Biogasidag.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.