Nyheter
Dr Tatiana Rittl undersöker vad som händer när kalk tillsätts mjukgödsel. När bildas metan? Foto: NORSØK.

Ska studera kalkens effekter på gödsel

Kan tillsats av kalk till gödsel öka utbytet av biogas? Det ska forskare vid NORSØK undersöka under hösten.

Norsk senter for ekologiskt jordbruk (NORSØK) och Omya Hustadmarmor samarbetar i höst i ett forskningsprojekt där de ska studera kalks effekt på gödsel. Arbetshypotesen är att kalken kan ge bättre metanutbyten när gödseln används i biogasanläggningar, och minskade metanutsläpp från lagrad mjukgödsel.

Projektet, Cal-Me, har fått 500 000 NOK i stöd från Møre og Romsdals regionala forskningsfond och 500 000 NOK från företaget Omya Hustadmarmor som producerar kalk.

Resultat från tidigare projekt tyder på att utsläpp av metan från lagring av flytgödsel på gårdar är lägre där en viss typ av kalk regelbundet tillsätts gödseln. Man har också konstaterat att kalk kan öka nedbrytningen av lignin och därmed öka gasutbytet från biogasanläggningar.

Dessa resultat kommer nu att granskas mer i detalj.

– Vi är igång, men kommer inte att kunna säga något mer säkert om dessa mekanismer förrän senare i höst, när försöken är genomförda, säger projektledare på NORSØK, Sissel Hansen, till BiogasIdag.se

– Det vi bland annat är intresserade av är om tillsats av kalk kan öka nedbrytningen av organiska produkter, vilket ger mer lättillgängligt kol till de metanogena bakterierna när man stoppar in dem i en biogasanläggning. Det vill säga om den producerar mer metan.

Dessutom ska projektet utröna om kalk kan minska metanutsläppen från gödsel som lagras, vilket tidigare försök kan tyda på.

– Målet är så lite utsläpp av metan som möjligt när gödseln ligger i lager, och så mycket metanproduktion som möjligt i en biogasanläggning.

– Vi är väldigt entusiastiska och ser fram emot projektet.

Offisiell åpning av Lindums nye laboratorium

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Biogasidag.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.