Nyheter
Hydros aluminiumverk i Sunndal. Foto: Hydro.

Norsk Hydro ska minska CO2-utsläppen med biogas

Hydro vill använda biogas i sin aluminiumanläggning i Sunndal. Potentiellt kan 20 000 ton CO2 minskas årligen.

Ola Sæter, chef för Hydros största aluminiumverk. Foto: Hydro.

– Sedan 1990 har vi minskat utsläppen av växthusgaser i Norge med 55 procent. Nu tar vi ytterligare ett steg mot nollutsläpp. Att ersätta fossil energi med bioresurser öppnar nya möjligheter för koldioxidutsläpp vid våra aluminiumverk, säger Ola Sæter, chef för Hydros största aluminiumverk, i ett pressmeddelande.

Hydro har ingått ett avsiktsavtal med Havila om att köpa biogas från lokala anläggningar som ska byggas i Møre och Romsdal, står det i pressmeddelandet. Avtalet är villkorat av att Havila får Enova-stöd för att bygga en biogasanläggning och att detta genomförs.

– Det här är ett väldigt spännande projekt. Samarbetet med Havila gör att vi kan använda lokala, hållbara bioresurser för att ersätta fossila bränslen och minska utsläppen från vår produktion. Om biogasanläggningen finns på plats kan införandet av biogas på Hydro Sunndal starta under 2024, säger Sæter.

Hydro Sunndal planerar att ersätta 70 procent av den naturgas som används vid smältverket med biogas, enligt pressmeddelandet.

– Vi levererar aluminium till de mest krävande kunderna i Europa. De föredrar aluminium från Hydro, som produceras i Norge, baserat på förnybar energi och med 75 procent lägre CO2-utsläpp än branschgenomsnittet. Samtidigt förväntar de sig att vi också tar bort de sista koldioxidutsläppen som kommer från våra produktionsprocesser. Det är en utmaning vi tar på allvar och ett mål vi jobbar hårt för att nå, säger Sæter.

Hydro har ingått en avsiktsförklaring med Havila om leverans av kortvägsbiogas från två lokala biogasanläggningar i Møre och Romsdal till Hydro Sunndal. Avtalet är villkorat av att projektet får stöd från Enova för genomförande, heter det i Hydros pressmeddelande.

Biogasen kommer att användas i gjuteriet och anodproduktionsanläggningen vid Hydro Sunndal. Sammantaget kommer projektet att minska naturgasförbrukningen vid Hydros aluminiumverk i Sunndal med 70 procent.

https://biogassbansjen.no/2023/08/30/nesset-biogass-blir-havila-biogass-as/

Gjuterikapaciteten i Sunndal är över 500 000 ton färdig produkt. Foto: Hydro.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Biogasidag.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.