Nyheter
Utbyggnadsplanerna i Kristinestad Foto: Koppö Energia / Rambøll.

Finsk satsning på syntetisk metan

Wärtsilä Gas Solutions ska leverera preliminär konstruktion och design av en anläggning för kondensering och lagring av flytande syntetisk metan (LSM) i Kristinestad, Finland.

Anläggningen ska byggas av Koppö Energia Oy, ett samriskbolag mellan den tyska Prime Green Energy Infrastructure Fund och CPC Finland Oy.

Power to X-anläggningen, som kommer att producera LSM med grön el och vätgas, är ett ledande finskt projekt för hållbar energiomställning. Den kommer att ha en kapacitet på 200 MW. Upp till 500 MW vindkraft och 100 MW solkraft kommer att utvecklas av Koppö Energy Cluster för att förse anläggningen med helt utsläppsfri och förnybar energi.

– Wärtsilä Gas Solutions är globalt erkänt som ledande inom avancerade lösningar för kondensering och lagring, och deras expertis inom detta område kommer att vara ett viktigt bidrag till projektets framgång, säger Thomas Zirngibl, styrelseledamot i Koppö Energia.

– I takt med att energiomställningen fortskrider räknar vi med att LSM kommer att utgöra en allt större andel. Vårt företag är också starkt engagerat i forskning och utveckling av alternativa hållbara bränslen och vi ser att Power to X-teknologierna spelar en allt större roll i energiomställningen mot en framtid där förnybar energi blir allt viktigare, säger Trond Inge Flønes, ansvarig för försäljning och affärsutveckling i Wärtsilä Gas Solutions.

Den syntetiska metan som produceras i Kristinestad med el och grön vätgas ska användas som hållbart bränsle för tunga transporter. Investeringsbeslut för anläggningen förväntas fattas i början av 2024.

Tidigare i år belönades projektet med Power-to-X Innovation Award vid Tamarindo Global Wind Investment Awards-ceremonin.

Källa: Pressmeddelande.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Biogasidag.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.